مثلث (من، تئوری انتخاب، خرده عادتها)
وجود انسان دارای دو ساحتِ کلی درونی و بیرونی است . سه حوزه باورها، احساسات و خواسته ها یا سه گانه دیرینه شناخت ، عاطفه و خواست می تواند رفتار انسان را کاملا تبیین کند. این سه حوزه، ساحت درونی انسان را شکل می بخشند. شناخت، برمعرفت، آراء، باورها و افکار شخص درباره شیء مورد نظر دلالت دارد. عاطفه بر احساساتِ شخص در قبال یک شیء ، شخص، موضوع یا رویداد و ارزش گذاری او در بابِ آن ، دلالت می کند. و خواست حاکی است از نیاتِ رفتاری او و اعمالِ او در قبال آن شیء و آمادگی برای رفتار (و البته نه خودِ رفتار) . اما ، ساحت بیرونی انسان نیز گفتار و کردار یا همان رفتارِ او است .
روانشناسان مختلف نظرات متفاوتی در موردِ قدرت و تاثیرات این ساحت ها بر هم دارند، در حوزه ساحات درون، برخی وزن باورها را بیشتر از احساسات و برخی دیگر وزنِ احساسات را بیشتر از باورها می دانند. در حوزه تاثیرپذیری ساحات درون و بیرون برهم و از یکدیگر هم، همین حکم صادق است.
به شخصه و تجربه زیسته زندگی من تا به حال،بر قدرت و تاثیرگذاری بیشتر حوزه باورها بر سایر حوزه ها متمرکز بوده.همیشه اعتقاد داشته ام که عامل اصلی تغییر در زندگی من ، تغییر در حوزه باورها بوده است و این باورها بوده اند که علیتی برای رفتارهای من را شکل داده اند. با این وجود، روانشناسان معتقد هستند که این دو ساحت درون و بیرون، رابطه دیالکتیکی با یکدیگر دارند و گاهی نیز وقتی که شخص نسبت به شیء مورد نظر رفتاری انجام داد ، بر اثرِ آن رفتار، یا باورهای قبلی اش درباره آن چیز تقویت می شود یا تضعیف می شود یا اساسا، باور یا باورهای جدید درباره آن شیء در او پدید می آیند.
کتابِ خرده عادتها نوشته جیمز کلییر از آن دسته کتابها است که نه تنها تغییر رفتارها را کارساز می داند بلکه در حوزه ترک برخی عادات منفی و تقویتِ عادات مثبت ، عملکردِ بیرون به درون، یعنی ،تاثیرِ تغییر رفتارها را بسیار بیشتر از تاثیرِ تغییر باورها می داند. این نکته و مطالب این کتاب، دقیقا خلافِ تجربه شخصی من در بابِ تاثیرگذاری و تاثیرپذیری دو ساحت درون و بیرون برهم و از هم بود.
اخیرا، پس از مطالعه سه کتابِ به ترتیب ، “من” نوشته مل تامپسون، “تئوری انتخاب” نوشته ویلیام گلاسر و کتاب “خرده عادتها” نوشته جیمز کلییر ، در ذهنم مثلث و سه گانه مطالعاتی ای شکل گرفته که خواندن این سه کتاب را برای همه کسانی که مایل به شناخت و ایجاد تغییرات در خود هستند پیشنهاد می کنم.
گمان می کنم ، کتاب “من” نسبت به دو کتاب دیگر کمی دشوار فهم تر است ولی در کل ، به وزنِ بیشترِ ساحت احساسی ، عاطفی یا همان ساحت نگرش و سلایق تاکید دارد.
عمده تاکیدِ کتابِ تئوری انتخاب، بر قدرتِ ساحت باورها است و در نهایت کتاب خرده عادتها نیز فارغ از سه ساحتِ درونی (باورها، عواطف و احساسات ، خواسته ها یا نیات) بر قدرت و تاثیر دو ساحت بیرونی (گفتار و کردار) تاکید می ورزد.